Friday, 5 February 2010

Leib - see kodukootud!

Leivategu mõlkus mul meelel juba ammust aega tagasi, aga mingi hirm oli tegemise ees. Kui aga üha enamad perenaised hakkasid ise kodust leiba tegema, siis kadedus sai võitu.Esimese sammuna ostsin "Kodulevaraamatu", mis oli suureks innustuseks ja ideede allikaks. Edasi uurisin ka paljudelt leivaküpsetajatelt, et kes/kuidas/mida teeb. Peale mõningast uurimist alustasin oma katsetustega.Esimene, nagu paljudel teistelgi, läks natuke aia taha- suurest hirmust teha liiga tihe tainas, tegin hoopis liiga vedela. Järgmistel kordadel timmisin veidi maitset, taina õiget paksust ja üritasin leida seda õiget temperatuuri ja küpsetusaega oma ahjul. Nüüd olen saavutanud oma jaoks selle õige maitsega leiva ja julgen seda ka teiega jagada.Juuretise sain "naabrinaiselt", aga kui võtta juuretist kellegi teise käest, siis veenduda eelnevalt ikka, kas selle pere leib sulle meeldib- juuretisest oleneb ju ka tohutult palju. Kes soovib ise juuretist teha, siis sellest on juttu "Koduleivaraamatus", võib uurida ka http://nammy.pbworks.com/Juuretis või http://kokkama.blogspot.com/2008/11/ahjusoe-leib.html kes on suur leivaküpsetaja.
Kogused on antud ühe suure pätsi leiva jaoks (mul suhteliselt suur vorm), väiksemate vormidega peaks koguseid tiba vähendama.Leivateo juures on oluline ka meeles pidada, et see käib ikkagi tunde järgi- antud kogused on siiski umbkaudsed!Enne leivategu aja halvad mõtted eemale ja tee asja mõnuga- ära kiirusta, sest leib on väga õrnatundeline ja võib solvuda kui sul puudub tuju või aeg. Minu leivad naudivad kerkimise ajal ka head muusikat!Esimene päevVõta 3sl juuretist (kui juuretisele on vesi peale tulnud, siis kalla see ära), lisa sellele 4,5-5 dl leiget vett ning rukkijahu niipalju, et moodustuks hapukoore paksune kört (umbes 180-200g). Sega ained hoolega kokku, viies tainasse võimalikult palju õhku. Segamiseks kasuta näiteks klaaskaussi, plastmasskaussi või puukaussi, metallist anumat ei soovitata kasutada.Pane nüüd eeltainas sooja kohta rätiku alla umbes 12-14 tunniks tegutsema. Ma teen eeltaina tavaliselt 9 paiku õhtul ja toimetan edasi hommikul samal ajal. Soojaks kohaks sobiks näiteks vannitoapõrand (põrandasoojendusega), keskkütte puhul radika alune või peale ja kel saun kodus ,võib ka peale sauna jahtunud saunaruumi kasutada. Meeles tuleks pidada, et leivataigen ei talu eriti hästi tuuletõmmet!Teine päevEeltainas peaks olema nüüd pealt kobrutav, siis on ta oma töö ära teinud. Võta juuretis järgmiseks leivateoks ja pane see näiteks purki ilma kaaneta või sellise kaanega, millele on augud sisse tehtud. Juuretis pane külmikusse järgmist leivategu ootama (seal säilib ta umbes 2-3 nädalat). Nüüd lisa juuretisele ülejäänud ained- minu puhul on kogused sellised:2,5 tl soola75g pruuni suhkrut või siirupit (mina panen pooleks)75 g maltoosat (annab tumedama värvuse ja mõnusa maitse)1 peotäis nisujahu (aitab kergitamisel)1 väike tl koriandritrukkijahu niipalju, et segades hakkaks tainas "lurtsuvat" häält tegema (u 300-350 g)Lisada võib ka seemned paar peotäit (näiteks linaseemneid, päevalilleseemneid, kõrvitsaseemneid või seesamiseemneid) Sega ained tainaks kas käega või puulusikaga ja ürita segades jälle õhku tainasse saada. Võita leivavorm võiga (eriti hoolikalt jälgi nurkasid) ning tõsta leivatainas vormi nii, et vorm oleks täidetud 2/3. Tee käsi märjaks ja patsuta pealt tainas lamedaks, võid näpuga leiva sisse ka augud teha.Tõsta vorm jälle sooja kohta rätiku alla kerkima umbes 2-4 tunnikeseks. Vorm peaks täis kerkima.Kuumuta ahi 240 kraadini ja tõsta kerkinud leib ettevaatlikult ahju (et kerkinud osa alla ei vajuks), küpseta 240 kraadi juures 20 minutit. Nüüd alanda kuumus 200 kraadini ja küpseta leib lõpuni. Endale meeldib rohkem pöördõhuga küpsetatud leib, sellisel juhul küpsetan alguses 225 kraadi juures ja hiljem 185 kraadi juures edasi. Kokku võib olenevalt ahjust ja vormist kuluda küpsetamisele tund kuni poolteist. Minul küpseb ta tavaliselt kokku 1 tund 15 minutit. Vahepeal võib leiba pealt ka veega pintseldada, et koorik pehmem jääks ja kui leib kipub üle pruunistuma, siis kata lõpu poole ta hõbepaberiga.Kui oled küpsetamise lõpetanud, siis keera vorm tagurpidi ja eemalda sealt leib. Kui leib kohe välja ei taha tulla, siis lase tal veidi niiviisi tagurpidi olla ja proovi umbes 10-15 minuti pärast uuesti, siis peaks ta välja tulema, kuna leivast õhkuv aur peaks ta vormi küljest eemaldama (Pille nipp). Tee nüüd rätik niiskeks ja keera leib rätiku sisse jatuma- niiviisi muutub koorik pehmemaks ja leib küpseb omas kuumuses seest edasi. Kindlasti ära kohe leiba lahti lõika, sest siis jääb ta nätske.Kui leib on jahtunud, siis lase hea maitsta!Valmis leib peaks säilima ligi 2-3 nädalat.Kui esimeste kordadega leib välja ei tule, siis ei tasu alla anda- küll lõpuks tuleb, ja kui juba tulema hakkab, siis ei vaata te poe leibade poolegi! Edaspidi hakkan nüüd ka erinevaid maitseleibasid proovima ning oma õnnestunud sooritusi jagan tulevikus ka teiega. Hetkel juba ongi ahjus sibula-küüslauguleib.

No comments:

Post a Comment