Sunday, 21 February 2010

Lasanje hakklihaga

Lasanje tegemisel on variatsioone meeletult. Kes vähegi pastat armastab peaks endale sobiva lahenduse leidma. Minu lemmikuimaks lasanje versiooniks on klassikaline hakklihaga variant, mida saab ka väga mitmeti lahendada. Kes soovib lahjemat versiooni võib juustukastme üldse tegemata jätta, kellele meeldib rasvasem versioon, see võib juustukastet iga kihi vahele panna. Mina kasutan enamasti kuldset keskteed, et teen juustukastet vähem ja kasutan seda esimese ja viimase kihina.Lasanjeplaatidena kasutan meelsamini värskeid lasanjeplaate, mida peaks igas suuremas kaubandusketis leiduma. Kui neid pole käepärast, siis kasutan tavalisi pakiplaate ja keedan need eelnevalt peaaegu pehmeks. Kui kasutada keetmata plaate, siis peaks hakklihakastme ka vedelama tegema.

Vaja läheb:

lasanjeplaate vastavalt vormi suurusele

Hakklihakaste:
600 g veisehakkliha
1 sibul
2 küüslauguküünt
1 purk purustatud tomateid
2-3 sl tomatipastat
3 dl lihapuljongit
basiilikut
soola
Juustukaste:
30 g võid
2-3 sl jahu
5 dl piima
150 g riivjuustu
0,25 tl jahvatatud muskaatpähklit
soola
pipart
Peale:
100 g riivitud Parmesani
Hakklihakastme valmistamiseks pruunista hakkliha hakitud sibula ja küüslauguga. Lisa tomatikonserv, tomatipasta, puljong ja maitseained ning hauta 10-15 minutit.Samal ajal valmista ka juustukaste. Sulata või paksupõhjalises potis, puista peale jahu ja kuumuta pidevalt segades umbes 1 minut. Lisa juurde piim ning kuumuta pidevalt segades kastme paksenemiseni. Lisa juust ja maitseained ning tõsta tulelt.Määri neljakandiline ahjuvorm õliga (või kata küpsetuspaberiga). Pane vormi põhja kiht juustukastet. Kata juustukiht värskete lasanjeplaatidega (või eelnevalt keedetud lasanjeplaatidega) ning pressi need vastu kastet. Järgmisena pane kiht hakklihakastet ja jälle lasanjeplaadid, siis jälle hakklihakaste ja jälle lasanjeplaadid. Korda tegevust kuni kastet jagub. Viimase kihina vala hakklihakastmele peale juustukaste.Küpseta 175 kraadi juures umbes 30 minutit. 15 minutit enne küpsetusaja lõppu raputa vormile peale riivitud Parmesan.Kui kasutad eelnevalt keetmata lasanjeplaate, siis lisa hakklihakastmele puljongit rohkem ning pikenda küpsetusaega umbes 10 minutit.Kui soovid juustukastet iga kihi vahele panna, siis tee seda topeltkoguses

No comments:

Post a Comment